SEO voor beginners: Kasia geeft je 5 tips om beter te scoren op Google

De natte droom van iedere marketeer is om op de eerste plaats van Google te verschijnen met de voor jouw website relevante zoektermen. SEO (Search Engine Optimization) is de techniek die zal bepalen of je bij zoekmachines zoals Google en Bing goed of slecht scoort.

Wil je jouw online aanwezigheid naar een hoger niveau tillen? Hou dan zeker rekening met onderstaande 5 SEO-tips!

Inhoud

Inhoud Artikel

Voor veel ondernemers en marketeers kan SEO overweldigend lijken. Er zijn zoveel factoren en technieken om rekening mee te houden. Omdat we ergens moeten beginnen, deel ik alvast enkele basisregels om de bots van zoekmachines zoals Google en Bing tevreden te stellen:

 1. Test je gebruiksvriendelijkheid

Zowel gebruikers als zoekmachines straffen websites af die niet feilloos werken of traag laden. Zorg dat jouw website op ieder platform (desktop én mobile) vlot werkt.

Tip: gebruik Google Search Console en Google PageSpeed Insights. Hier vind je waardevolle informatie over de gebruiksvriendelijkheid van jouw website.

Voorbeeld PageSpeed Insights
PageSpeed Insights: krijg belangrijke SEO-analyses

2. Onderzoek je zoekwoorden

Als juwelier is het belangrijk om te weten of mensen nu op ‘horloges’ of ‘uurwerken’ zoeken. Open je een webshop met pampertaarten moet je weten of je ‘pampertaart’ of ‘luiertaart’ moet gebruiken in je teksten.

Er zijn veel tools en websites die je kunnen helpen bij ‘keyword research’. Bijvoorbeeld:

  1. Google Trends (gratis)
  2. Google Keyword Planner (gratis)
  3. SEMrush (betalend)
  4. Ahrefs (betalend)
  5. Moz (betalend)
  6. SERPstat (betalend)
  7. SE Ranking (betalend)
Vergelijking Zoekwoorden Google Trends
Google Trends: vergelijk eenvoudig populariteit van zoekwoorden

Let op! Overmatig gebruik van zoekwoorden (‘keyword stuffing’) kan leiden tot een lagere ranking en zelfs een ‘penalty’ van de zoekmachines. Zorg er dus altijd voor dat je tekst er natuurlijk uitziet en lekker leest.

3. Zorg voor kwalitatieve inhoud in de juiste vorm

Eenmaal je jouw zoekwoorden in kaart hebt gebracht, is het natuurlijk nog cruciaal om – rekening houdend met je doelpubliek – kwalitatieve en unieke content te creëren.

Hierbij is het belangrijk dat je bepaalde website-elementen zeker niet vergeet:

  • Headers: H1 (titel), H2 (subtitel), H3, H4, enz.
  • Meta description tag: korte beschrijving van je website?
  • Hyperlinks: zorg voor voldoende interne én externe verwijzingen/links.

Tip: wil je advies om bovenstaande zaken juist te kunnen toepassen? Gebruik dan populaire website plug-ins als Yoast SEO of Rank Math om je hierbij – stap voor stap – te laten begeleiden.

4. Vergaar zoveel mogelijk waardevolle backlinks

Backlinks zijn links van andere websites naar jouw website. Iedere backlink van hoge kwaliteit heeft een positief effect op je SEO. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met veel backlinks, omdat dit kan betekenen dat de website populair is en dat de inhoud interessant is. Probeer daarom waar mogelijk een verwijzing naar jouw site te verkrijgen.

Bijvoorkeur van websites met een hoge Domain Authority en een goede Trust Flow. Een goede manier om backlinks te vergaren, is het schrijven van gastblogs. In ruil voor een artikel kan je dan vragen een verwijzing naar jouw website te krijgen.

Tip: zorg hierbij wel voor een ‘do-follow link’. Een stukje HTML-code waarmee je de zoekmachine aangeeft dat het oké is om de verwijzende website te indexeren.

5. Zorg voor consistentie

Het verbeteren van je SEO is een continu proces. Je verschijnt heus niet vanzelf op die eerste plaats in Google. Dit bekent dat je regelmatig nieuwe content zal moeten publiceren, bestaande artikels updaten, zoekwoorden opnieuw monitoren en technische optimalisaties blijven toepassen.

Ik wens je hierbij alvast heel veel succes!

Het verbeteren van je SEO is een continu proces. Je verschijnt heus niet vanzelf op die eerste plaats in Google. Dit bekent dat je regelmatig nieuwe content zal moeten publiceren, bestaande artikels updaten, zoekwoorden opnieuw monitoren en technische optimalisaties blijven toepassen.