Review: wat kan je met Power Pages & biedt Microsoft hiermee een alternatief voor Drupal en WordPress?

In de zomer van 2022 lanceerde Microsoft Power Pages. Een gloednieuw platform waarmee organisaties in ‘no time’ een zakelijke website kunnen maken. Hoe werkt Power Pages en gaat Microsoft hiermee de concurrentie aan met marktleiders WordPress en Drupal? Ik zocht het voor jullie uit:

Microsoft Power Pages
Microsoft Power Pages

Inhoud

Inhoud Artikel

Microsoft Power Pages

Microsoft Power Pages is onderdeel van het Power Platform. Een krachtige set softwaretools die het mogelijk maakt data te analyseren en bedrijfsprocessen te digitaliseren. Naast Power Pages maken ook Power Automate, Power Apps, Power Virtual Agents en Power Bi deel uit van deze verzameling ‘low code’ apps.

De voornaamste doelgroep voor Power Pages zijn organisaties die nu al gebruik maken van producten uit het ecosysteem van Microsoft. Met name Dynamics 365 klanten.

Hoe werkt Power Pages?

Eenmaal aangemeld via de website kan het bouwen van je website beginnen. In drie stappen wordt je hierin begeleid:

  • Stap 1: Kies je sjabloon (of start vanaf een leeg sjabloon)
  • Stap 2: Kies de naam van je website
  • Stap 3: Website wordt ingesteld

Eenmaal je toegang hebt tot de ‘design studio’ van Power Pages kan je pagina’s aanpassen, toevoegen of verwijderen. Bij deze website editor zie je duidelijk de typische look & feel van het Power Platform – zoals we die ook al zagen bij Power Bi.

PowerPages - Webpagina maken
PowerPages: Design studio

Kracht van het Power Platform

Toegegeven: als marketeer liep ik niet direct warm voor Power Pages. Tot ik inzag wat de mogelijkheden zijn voor organisaties die al één of meerdere producten van het Power Platform of Dynamics 365 gebruiken.

Wellicht is voor dit type klanten eenvoudig toegang hebben tot data uit hun ERP- of CRM-systeem, belangrijker dan de mogelijkheden op vlak van look & feel. Lees: zonder ‘gedoe’ met API’s of andere connectoren. Bovendien kan je vrij gerust zijn wat jouw kostbare data betreft: alles wordt netjes bewaard in de datacenters van Microsoft Azure.

Power Pages Databases
Power Pages: Koppel je database(s)

Alternatief voor WordPress?

Hierop is het antwoord wat mij betreft ‘Nee’. Je gaat weinig of geen marketeers bereid vinden die hun vertrouwde WordPress of Drupal gaan vervangen door PowerPages.

Voor Microsoft-ontwikkelaars biedt het wél mogelijkheden! Voor mij is PowerPages dan ook een doorontwikkeling van PowerApps en zal het in praktijk vooral gebruikt worden om ‘portalen’ te bouwen. Bijvoorbeeld: een klanten- of leveranciersportaal, reserveringstool (ruimtes of andere resources) etc.

PowerPages - Start vanaf Sjabloon
PowerPages: Start vanaf sjabloon

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hieronder beantwoord ik nog graag enkele veelgestelde vragen over Power Pages:

1. Wat kost een licentie voor Power Pages?

De licenties voor Power Pages zijn ingedeeld afhankelijk van het aantal benodigde ‘gebruikerssessies’:

  • Website mét login: basislicentie bevat 100 unieke gebruikerssessies (24u geldig per unieke bezoeker)
  • Website zonder login: basislicentie bevat 500 unieke bezoekers per bundel
  • Pay-per-use: je betaalt simpelweg een prijs per unieke bezoeker. Zowel mogelijk voor ingelogde als anonieme bezoekers.

2. Kan ik mijn domeinnaam koppelen?

Ja dat is mogelijk! Bij het maken van een nieuwe website wordt de url standaard ‘naam.powerpages.com’, maar bij ‘settings’ kan je jouw eigen domeinnaam koppelen.

3. Kan ik mijn site beperkt zichtbaar maken?

Ja dat kan! Via de instellingen kan je bepalen of jouw website ‘Openbaar’ of ‘Privé’ is. Indien je voor ‘Privé’ kiest kan je – zoals je hieronder ziet – zelf personen kiezen die toegang hebben:

PowerPages - Settings
PowerPages: kies wie toegang heeft tot jouw website

Tom Hufkens

Tom Hufkens

Gepassioneerd door online marketing & oprichter van deze blog. In het dagelijkse leven Marketing Manager bij een Belgisch ICT-bedrijf.

+ Volg op LinkedIn

Toegegeven: als marketeer liep ik niet direct warm voor Power Pages. Tot ik inzag wat de mogelijkheden zijn voor organisaties die al één of meerdere producten van het Power Platform of Dynamics 365 gebruiken.