Review: E-mailmarketing & Marketing Automation via ActiveCampaign

Er zijn diverse goede e-mailmarketing en marketing automation tools op de markt. De komende maanden ga ik er een heleboel testen en beoordelen. Beginnen doe ik vooraan het alfabet en dan komen we uit bij de ‘A’ van ActiveCampaign.

Inhoud

Inhoud Artikel

1. ActiveCampign: Look & Feel

Zelf heb ik zo’n 4 jaar geleden voor het eerst met ActiveCampaign kennisgemaakt. Een volledig cloud based platform. De interface is door de jaren nooit grondig gewijzigd. Gelukkig, want de look & feel is zeer intuïtief.

Wanneer je inlogt krijg je als startscherm een dashboard. Hierop is interessante info te vinden, maar is helaas weinig of niet aan te passen.

Interface ActiveCampaign - Dashboard

2. Hoe contacten importeren & beheren in AC?

Bestaande contacten importeren in ActiveCampaign kan op 3 manieren:

  • Manueel: 1-voor-1 de nodige info ingeven
  • Importeren vanaf een bestand: bv. een CSV-bestand of Google Sheet
  • Copy Paste: data vanuit Excel kopiëren en eenvoudig plakken in ActiveCampaign

Ook het beheren van contacten is eenvoudig. Op een contactfiche vind je alle info die een bezoeker op jouw website heeft ingevuld en/of de info die je hebt geïmporteerd. Zoals je kan zien komt de data in onderstaande screenshot vanuit een Shopify webshop. ActiveCampaign is dus prima te koppelen aan diverse websites en webshops.

Interface ActiveCampaign - Contact - Recent Activities

Goed om weten is dat je op basis van al deze info ‘segmenten’ kan gaan bouwen. Deze groepen van contacten kan je dan aanspreken bij het versturen van e-mailcampagnes.

3. E-mailmarketing: verstuur eenvoudig je campagnes

Voor mij zijn er twee grote troeven om als bedrijf te kiezen voor ActiveCampaign:

  1. De intuïtieve interface voor het maken van automation flows (zie volgend topic)
  2. Het eenvoudig creëren en versturen van e-mailcampagnes

Ik raad aan om voldoende tijd te steken in het maken van een template, waarbij je de keuze hebt om te starten vanaf een sjabloon of volledig van scratch. Dit template is handig bij het versturen van e-mailcampagnes, maar heb je ook nodig als je later automation flows gaat opstellen.

Interface ActiveCampaign - Campaigns - Templates

Bij het effectief opmaken van je campagne, helpt ActiveCampaign je stap voor stap richting een succesvolle campagne. Wil je met A/B testing werken? Wil je personalisatie toevoegen? Naar welk segment wil je sturen. Enz.

Interface ActiveCampaign - Email Campaign

4. Marketing automation flows creëren

Ik had het al aangehaald: als er nu – naast versturen van e-mailcampagnes – iets geweldig is in ActiveCampaign, zijn het de marketing automations. Via deze zeer intuïtieve interface (drag & drop) bouw je op enkele minuten een volledige marketing automation flow. Kies de gewenste trigger en bepaal wat er wanneer moet gebeuren.

Nadeel: alles werkt zo eenvoudig, dat je misschien snel het overzicht kwijt bent. Mijn advies hierbij: start eenvoudig! Volg je campagnes op, analyseer en ga das pas uitgebreider in je flows.

Interface ActiveCampaign - Marketing Automations

5. Wat kost ActiveCampaign?

Net als de meeste marketing automation tools is ook ActiveCampaign niet gratis. De meeste van bovenstaande functies zijn al te gebruiken vanaf $9/maand. ActiveCampaign hanteert 4 formules:

  • Lite: zowat alle basisfuncties zoals hierboven beschreven zijn hierbij inbegrepen.
  • Plus: Sales Automation (incl. CRM) + Lead Scoring wordt mogelijk
  • Professional: oa. integratie met Salesforce of Dynamics 365 wordt mogelijk
  • Enterprise: oa. custom sales reports worden mogelijk.

Conclusie

De tone of voice van dit artikel lijkt me duidelijk: ik ben al jarenlang gecharmeerd door de intuïtieve werking van ActiveCampaign. Er zijn echter ook beperkingen. Zo vind ik de rapporten die worden aangeleverd te beperkt. Ook de koppeling met externe systemen (bv. CRM) kan lastig zijn. Met tools zoals Zapier kom je een eind, maar voor grotere bedrijven wordt het dan wellicht te complex.

Tom Hufkens

Tom Hufkens

Gepassioneerd door online marketing & oprichter van deze blog. In het dagelijkse leven Marketing Manager bij een Belgisch ICT-bedrijf.

+ Volg op LinkedIn

Voor mij zijn er twee grote troeven om als bedrijf te kiezen voor ActiveCampaign: de intuïtieve interface voor het maken van automation flows én het eenvoudig creëren en versturen van e-mailcampagnes.