LinkedIn & het belang voor Marketing én Sales!

Zowel in België als in Nederland is LinkedIn al jarenlang bijzonder populair. Met een duidelijke boost sinds de huidige coronapandemie. In onderstaande blog deel ik tips vanuit de praktijk en verduidelijk ik het belang van LinkedIn voor zowel Marketing als Sales.

Inhoud

Inhoud Artikel

LinkedIn populairder dan Instagram

Door Corona is het als commercieel medewerker niet altijd eenvoudig nieuwe zakelijke contacten te leggen. Mede hierdoor vinden nog iedere dag nieuwe gebruikers de weg naar LinkedIn. Einde 2021 was LinkedIn na Facebook en Messenger zelfs het meest gebruikte social media kanaal in België. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door NapoleonCat. LinkedIn had op dat moment zo’n 25.000 gebruikers meer dan Instagram:

Cijfers Gebruik Social Media België - Bron NapoleonCat - December 2021

De kracht van LinkedIn

In tegenstelling tot Facebook, richt LinkedIn zich op het zakelijke netwerk van haar gebruikers. Het Amerikaanse bedrijf dat sinds 2016 in handen is van Microsoft dankt zijn populariteit aan het feit dat je – mits wat kennis – ook relatief eenvoudig mensen buiten je eigen netwerk kan bereiken. Voor de graad van verbondenheid werkt LinkedIn met enkele typische begrippen:

  • Eerstegraads connecties: alle contacten waarmee je rechtstreeks verbonden bent.
  • Tweedegraads connecties: dit zijn personen waarmee je niet rechtstreeks verbonden bent, maar die wel een connectie hebben met iemand binnen jouw eerstegraads connecties.
  • Derdegraads connecties: bij deze personen is er zelfs binnen jouw eigen netwerk, niemand verbonden.

Waarom inzetten op LinkedIn?

Waarom is het belangrijk dat zowel jouw bedrijf als jouw medewerkers actief zijn op LinkedIn? Voor mij zit het belang van LinkedIn hem in 3 pijlers:

  1. Company Branding
  2. Employer Branding
  3. Personal Branding

Hieronder beschrijf ik iedere pijler uitvoerig met telkens een voorbeeld uit de praktijk:

1. Company Branding

Ik start wat voor veel lezers wellicht de ‘saaiste’ posts zijn op LinkedIn: Company Branding. Welke producten en/of diensten heeft jouw bedrijf te bieden? Als je dit op een klassieke manier gaat posten krijg je inderdaad saaie posts.

Hieronder geef ik wat inspiratie om jouw posts in kader van company branding wat aantrekkelijker te maken:

  • Maak video’s: in plaats van een product droogweg te beschrijven kan je beter een aantrekkelijk filmpje maken. Mij overtuig je niet de switch te maken naar een iPhone door te zeggen hoeveel opslagcapaciteit dit toestel heeft. Mogelijks wel door een of andere coole feature die tijdens een product lancering getoond wordt.
  • Laat klanten aan het woord: ook reference cases zijn een goed voorbeeld van ‘Company Branding’. Laat jouw klanten getuigen hoe goed jouw dienst of product is. Met hierbij een gezonde mix tussen geschreven en video content.
  • Gebruik geen stockfoto’s: ‘People buy from people’. Gebruik dus geen onpersoonlijke stockfoto’s in je communicatie. Vraag collega’s de toestemming om professionele foto’s te mogen nemen.
  • Deel je kennis: af en toe een blog delen (vanop je website of via LinkedIn) is een goede manier om jouw kennis te etaleren. Etaleer je kennis en toon dat jouw bedrijf dé specialist in de sector is.

Een bedrijf dat duidelijk deze boodschap begrepen heeft is de Colruyt Group. In plaats van droogweg producten uit hun assortiment te posten, is er aandacht voor het lokale bedrijf achter het product:

LinkedIn-Voorbeeld-Employer-Branding-Colruyt-Group
LinkedIn-Voorbeeld-Employer-Branding-Colruyt-Group

2. Employer Branding

Een ander belangrijke reden om als bedrijf actief te zijn op LinkedIn is Employer Branding. Elke organisatie heeft nood aan goed personeel. In de meeste sectoren zijn deze mensen dan ook nog eens moeilijk te vinden. Hieronder enkele tips om jouw bedrijf aantrekkelijk(er) te maken voor toekomstige collega’s:

  • Durf foto’s te delen: in tegenstelling tot Nederlandse bedrijven, leeft er in België het idee “zet maar niet te veel foto’s online”. Terwijl dat iedere teambuilding, sportactiviteit, personeelsmeeting of lunch met collega’s de moeite waard is te delen. Waarom? Je geeft je volgers een blik achter de schermen en inzage in de bedrijfscultuur.
  • Laat collega’s aan het woord: zoek je een Marketeer? Dan kan je simpelweg de vacature delen of je kan een collega aan het woord laten waarin hij/zij uitlegt waarom er dringend nood is aan versterking. Voeg hier en daar wat humor toe en je krijgt ongetwijfeld leuke content.

Belgische marketingbedrijven die duidelijk focussen op Employer Branding zijn bijvoorbeeld Io (het vroegere Intracto) en Wiseo (Belgisch SEO Agency).

Voorbeeld-LinkedIn-Employer-Branding-WiSEO
Voorbeeld-LinkedIn-Employer-Branding-WiSEO

3. Personal Branding

Tenslotte is LinkedIn ook een ideaal platform om je te profileren in jouw vakgebied (= Personal Branding). De meeste organisaties kunnen hier de meeste progressie boeken. Hieronder geef ik tips om jouw medewerkers mee op de LinkedIn-trein te krijgen:

  • Geef je ganse organisatie 1 à 2x per jaar een social media training
  • Dompel nieuwe medewerkers (apart) onder in de wereld van LinkedIn
  • Laat marketing kant-en-klare content aanleveren waarmee medewerkers aan de slag kunnen

Waarom investeren in Personal Branding?

Waarom is ‘Personal Branding’ zo belangrijk? Wat is het voordeel voor jezelf én voor je bedrijf?

Hieronder enkele argumenten:

  •  Je profileert jezelf als expert binnen een bepaald vakgebied, waardoor jij maar ook jouw bedrijf voor bepaalde mensen automatisch interessant wordt om te volgen
  • Heb je een salesfunctie? Wees dan maar zeker dat jouw profiel gescreend wordt voor of na een eerste kennismaking.
  • Je profiel wordt getoond bij relevante zoekopdrachten. Steeds meer bedrijven gebruiken LinkedIn om specifiek te kunnen zoeken naar bepaalde expertises. En dit heus niet alleen om hun openstaande vacatures ingevuld te krijgen.

De kracht van ‘LinkedIn Ambassadeurs’

Wanneer je bovenstaande argumenten leest, begrijp je ongetwijfeld het belang van LinkedIn. Je gaat nooit ál jouw medewerkers actief krijgen op LinkedIn. Echter kunnen een paar ‘LinkedIn Ambassadeurs’ de online visibiliteit van jouw bedrijf een ferme boost geven.

Ook al heeft jouw bedrijfspagina veel volgers, het meeste potentieel zit hem in het netwerk van jouw medewerkers. Want ook hier geldt: ‘People buy from people’. Of met andere woorden: we geven sneller een like aan een persoon, dan aan een bedrijf.

Een voorbeeld uit de praktijk:
Ondanks dat de bedrijfspagina die ik beheer 5x meer volgers heeft, had mijn post over hetzelfde onderwerp meer likes en 4x meer views:

Voorbeeld-LinkedIn-Bedrijfspagina-vs-persoonlijke-post
Voorbeeld-LinkedIn-Bedrijfspagina-vs-persoonlijke-post

Wat moet ik dan posten op LinkedIn?

Wanneer ik bovenstaande punten presenteer is meestal de volgende vraag: “Ok, ik wil actiever worden op LinkedIn. Maar wat moet ik dan posten?”. Uiteraard geef ik dadelijk wat tips, maar je zal vooral zelf moeten ondervinden welke content jouw netwerk interessant vindt.

Hieronder een analyse van m’n eigen posts op LinkedIn. Zoals je kan afleiden hadden de posts waarbij ik eigen gemaakte foto’s gebruikte, in 2021 het meeste succes. Posts met een link deden het een stuk minder goed. En berichten delen leverde amper of geen resultaat.

Analyse LinkedIn Post Tom Hufkens
Analyse eigen LinkedIn Posts (2021)

Dit soort inzichten kan je nadien vertalen naar content. In mijn rol en voor mijn netwerk betekent dat bijvoorbeeld het delen van een foto tijdens een event. Uit ervaring weet ik dat dit soort content vaak populair is op LinkedIn.

Afsluiter: Tips & Tricks

Als afsluiter van dit artikel deel ik graag nog enkele tips & tricks om als bedrijf succesvoller te worden op LinkedIn:

1. Lever collega’s kant-en-klare content aan

Binnen LinkedIn heb je als paginabeheerder de mogelijkheid om collega’s content aan te leveren die ze dan met één klik kunnen delen:

  • Ga als beheerder naar ‘Content’
  • Klik door naar ‘Aanbevelen voor medewerkers’

Hier kan je posts aanmaken om dan nadien te delen met collega’s:

Functie LinkedIn - Content Aanbevelen Medewerkers
Functie LinkedIn: Content Aanbevelen Medewerkers

2. Vergelijk jouw bedrijfspagina met de concullega’s

Als paginabeheerder heb je de mogelijkheid om wat LinkedIn data van jouw belangrijke concurrenten te bekijken. Hoe actief zijn ze? Hoeveel volgers hebben ze? Etc.

LinkedIn - Functie Concurrenten
Functie LinkedIn: Concurrenten

3. Maak een social media planning

Als ondernemer is het verleidelijk om in een drukke periode posts op social media te ‘skippen’. Waarna je plots beseft al wekenlang niets meer te hebben geplaatst. Om dit te vermijden én om meer inzage te krijgen in de resultaten (views, clicks, shares, …) raad ik aan om met een social media planning tool te werken. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Buffer, Later en Hootsuite.

Hootsuite Preview Post
Hootsuite: voorbeeld van social media tool

4. LinkedIn Social Selling Index

Wanneer jij of jouw medewerkers nog extra tips willen, raad ik de LinkedIn Social Selling Index aan. Een gratis tool waarmee je tips krijgt om jouw aanwezigheid op LinkedIn te verbeteren. Bovendien kan je jouw score vergelijken met je netwerk en met sectorgenoten.

LinkedIn Social Selling Index
LinkedIn Social Selling Index

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: LinkedIn is een bijzonder krachtig en interessant medium voor Marketing én Sales. En nog niet eerder aangehaald: LinkedIn is volledig gratis te gebruiken! Ook al heeft een betalend account (LinkedIn Premium) ook wel z’n voordelen.

Heb je nood aan meer concrete LinkedIn tips & tricks? Schrijf je hieronder zeker in voor de maandelijkse nieuwsbrief.

Tom Hufkens

Tom Hufkens

Gepassioneerd door online marketing & oprichter van deze blog. In het dagelijkse leven Marketing Manager bij een Belgisch ICT-bedrijf.

+ Volg op LinkedIn

Wat is nu het geheim van LinkedIn? Waarom is het belangrijk dat zowel jouw bedrijf als jouw medewerkers actief zijn op LinkedIn? Ik deel tips & tricks vanuit de praktijk!