Hoe maak je een quiz in Kahoot en wat zijn de (gratis) alternatieven?

Is het gepast dat we dit onderwerp starten met een quiz? Hoeveel actieve gebruikers telde Kahoot! in 2020? 1,3 miljoen of 1,3 miljard? Het antwoord ontdek je later in deze blog ;-).

Gestart als onderwijsplatform

Wist je dat Kahoot! van oorsprong software voor het onderwijs is? Nog altijd wordt het door leerkrachten en leerlingen over de hele wereld gebruikt. Ook in zakelijke presentaties komen we Kahoot! steeds vaker tegen om interactie met het publiek te krijgen.

Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe het platform werkt en wat eventueel de alternatieven zijn.

Kahoot! is trending

De cijfers van Kahoot! zijn indrukwekkend! Het Noorse technologiebedrijf opgericht in 2012 telde in 2020 1,3 miljard actieve gebruikers. De waarde van het bedrijf wordt al op ruim 1 miljard dollar geschat. Zowel in het onderwijs als in zakelijke context is de app een veelgebruikte manier om presentaties aantrekkelijker te maken of digitaal kennis te toetsen.

In de huidige coronatijden komen we Kahoot ook steeds vaker in de privésfeer tegen. Bijvoorbeeld voor een gezellige quizavond met vrienden of in het onderwijs waar door het (verplichte) afstandsonderwijs de app ook steeds meer ingeburgerd geraakt.

In deze blog concentreer ik me even uitsluitend op de zakelijke mogelijkheden van Kahoot.

1. Account aanmaken

Om toegang te krijgen dien je eerst een account aan te maken via de website. Eenmaal ingelogd word je begeleid richting het creëren van jouw eerste online quiz of bevraging:

Kahoot - Mogelijkheden

2. Zakelijke mogelijkheden met Kahoot?

Wat je misschien nog niet wist, is dat je met Kahoot veel meer kan dan louter het maken van quizzen. Mits wat creativiteit (of dankzij enkele handige sjablonen) kan je er – ook zakelijk – tal van leuke dingen mee doen.

Bijvoorbeeld:

 • Een brainstormmeeting organiseren
 • Interactieve presentaties maken
 • Vragenlijsten maken (bv. feedback klanten of collega’s)
 • Allerhande quizzen maken

3. Is Kahoot! gratis?Logo Kahoot PNG

Ja en nee. Kahoot Basic is een formule waarmee je gratis een quiz kan maken en spelen met 3 deelnemers. Daar dit in de meeste gevallen onvoldoende is, dien je een betalend abonnement te nemen. Dit kan vanaf € 10 per maand (Kahoot! Starter). Deelnemen aan een quiz is sowieso gratis.

Quiz maken wordt kinderspel

Of het nu om zakelijk of persoonlijk gebruik betreft, een presentatie of quiz maken in Kahoot is kinderspel. Dit dankzij de bijzonder gebruiksvriendelijke interface.

Het unieke is dat deelnemers hun smartphone kunnen gebruiken om deel te nemen aan jouw quiz. Uiteraard kan deelnemen via een tablet of computer ook.

Een presentatie of quiz bouw je – zoals je dat gewend bent in PowerPoint – slide per slide op. Hierbij heb je telkens de mogelijkheid om te kiezen voor een ‘vraag’ of ‘dia’. Afhankelijk hiervan heb je andere opties:

Mogelijkheden bij ‘Vragen’:

 1. Vraagtype kiezen: quiz, waar of niet waar, puzzel, woordenwolk, enz.
 2. Tijdslimiet: hoeveel tijd krijgen de deelnemers voor het geven van een antwoord.
 3. Antwoordopties: zijn er één of meerdere juiste antwoorden?
 4. Titel van de vraag: de daadwerkelijke vraag
 5. Afbeelding: een foto of video toevoegen
Kahoot - Voorbeeld Kerstmis
Voorbeeld van een quizvraag in Kahoot!

Mogelijkheden bij ‘Dia’:

 1. Grote titel
 2. Titel & tekst
 3. Bullets
 4. Citaat
 5. Media
 6. Importeren van bestaande dia’s (PDF of  PPT en PPTX bestanden)
Voorbeeld van een diapresentatie in Kahoot!

App voor iOS & Android

Goed om weten: voor zowel iOS als Android is er een Kahoot App beschikbaar. Hiermee kan je:

 • Een PIN invoeren om snel deel te nemen aan een quiz
 • Zelf nieuwe spellen aanmaken & delen met collega’s of klanten

Kahoot gebruiken in Zoom of Microsoft Teams

Hieronder deel ik tenslotte nog even hoe je in een online setting – bijvoorbeeld via Zoom of Microsoft Teams – Kahoot kan gebruiken:

1. Microsoft Teams

Wil je Kahoot gebruiken tijdens een Teams-meeting? Volg dan volgende stappen:

 • Open je presentatie of quiz via de website van Kahoot en klik op ‘Start’
 • Deel in Teams je browservenster of kies voor delen van het hele scherm
 • Laat deelnemers via hun smartphone of PC surfen naar www.kahoot.it
 • Wanneer nu iedereen de spel-pin ingeeft, kan de presentatie of quiz beginnen!
Voorbeeld van Kahoot Quiz
Voorbeeld van Kahoot Quiz

2. Kahoot App voor Zoom

Sinds einde 2020 is Kahoot beschikbaar in de Zoom App Marketplace. Hierdoor kan je jouw presentatie of quiz rechtstreeks vanuit Zoom starten. Handig wanneer je slechts één monitor ter beschikking hebt.

Uiteraard kan je ook in Zoom je scherm delen. Dus de stappen beschreven bij Teams zijn ook geschikt voor Zoom.

Kahoot integration with Zoom
Kahoot beschikbaar als app in Zoom

Wat zijn de alternatieven?

Als laatste hoofdstuk van deze blog deel ik nog graag enkele (gratis) alternatieven voor Kahoot:

1. AhaSlides

In tegenstelling tot Kahoot heb je bij AhaSlides wel een volledig gratis formule. Hiermee kan je een quiz maken met onbeperkt aantal vragen, maar met maximaal 7 live deelnemers. Ook AhaSlides bied je een een brede waaier templates aan vanwaar je kan vertrekken.

Qua functies werkt AhaSlides heel gelijkaardig aan Kahoot:

 • Multiple choice vragen
 • Open vragen
 • Woordenwolken
 • Q&A
 • Spinner Wheel (à la Rad van Fortuin)
Voorbeeld van een Quiz in AhaSlides
Voorbeeld van een Quiz in AhaSlides

2. Mentimeter

Een tweede alternatief is Mentimeter. Helaas zijn ook hier de mogelijkheden met de gratis versie beperkt. Een hele quiz maken zal hiermee niet lukken. Eén of twee vragen aan je publiek stellen om wat interactie uit te lokken wel.

In vergelijking met Kahoot en Ahaslides zijn de mogelijkheden qua interactie hetzelfde. De mogelijkheden richting quizvragen zijn dan weer eerder beperkter in Mentimeter.

Mentimeter - Voorbeeld Quiz
Voorbeeld van een Quiz in Mentimeter

3. Quizizz

Een andere leuke tool voor het maken van een quiz is Quizizz. De beperking met een gratis account zit hem niet in het aantal vragen, maar wel op het aantal deelnemers (max. 25).

In vergelijking met Kahoot en AhaSlides zijn de mogelijkheden qua vraagstelling wat beperkter, maar verder werkt deze app prima. Ook Quizizz heeft trouwens modules en sjablonen specifiek richting het onderwijs.

Quizizz - Voorbeeld Quizvraag
Voorbeeld van een Quiz in Quizizz

4. Microsoft Forms

Misschien wat minder hip qua vormgeving, maar wel volledig gratis: Microsoft Forms. Dit pakket binnen de Office 365 Suite van Microsoft is gratis te gebruiken. Je hoeft enkel in te loggen met een Microsoft-account.

Microsoft Forms kan je zowel voor enquêtes als kennisquizzen gebruiken. Het verschil zit hem voornamelijk in de type vragen en in het toekennen van punten bij een vraag. Eenmaal je vragenlijst klaar is, kan je eenvoudig een link of QR-code delen om deelnemers te laten deelnemen. Ook mobiel werken deze formulieren prima.

Zoek je dus een app om feedback te verzamelen of om kennis te toetsen is Microsoft Forms een prima alternatief. Zoek je een quiztool om een leuke avond in elkaar te steken, gebruik je beter Kahoot of de hierboven vermelde alternatieven. Want bijvoorbeeld een (tussentijdse) rankschikking heeft Forms niet.

PS: nog een laatste tip als afsluiter -> test zeker ook eens de Forms-functionaliteit binnen Microsoft Teams eens. Een leuke manier om tijdens jouw online meetings meer interactie te krijgen.

Microsoft Forms - Voorbeeld Quiz
Voorbeeld van een Quiz in Microsoft Forms

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Recent verschenen

Wist je dat Kahoot! van oorsprong software voor het onderwijs is? Tegenwoordig komen we het ook steeds vaker tegen om zakelijke presentaties interactiever te maken.